Marsyl - bo liczy sie smak!

Przepisy na słodko

Przepisy na słodko
  • ½ kg mąki,
  • 5 żółtek,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Marsyl,
  • 1 łyżka spirytusu lub octu (zapobiega przed nadmiernym wsiąkaniem oleju),
  • szczypta soli,
  • około 2 litry oleju roślinnego do smażenia,
  • około 100 g cukru pudru do posypania.
  • Na stolnicę wsypać mąkę i dodać do niej resztę składników i ugnieść.
  • Uzyskane ciasto rozwałkować na grubość około 1 – 2 mm i pociąć na paski około 2,5cm na 7 cm
  • Naciąć wzdłuż każdy pasek na środku, uważając by nie rozciąć paska całkowicie i przełożyć przez otwór jeden jego koniec.
  • Wlać olej do szerokiego garnka na wysokość około 5 cm (tak by chrusty można było swobodnie obracać) i rozgrzać.
  • Wrzucać chrusty po kilka sztuk jednorazowo (znacznie zwiększają swoje rozmiary) aż do uzyskania rumianego koloru.
  • Wyciągać łyżką cedzakową.
  • Chrusty posypać pudrem.

Życzymy smacznego !

Ten przepis otrzymaliśmy od Darii.

Dziękujemy !

  • 0,5 kostki margaryny (120g),
  • niepełna szklanka cukru,
  • 2 jajka,
  • 2 czubate łyżeczki amoniaku,
  • szklanka mleka,
  • 0,5 kg mąki pszennej.
  • Amoniak wymieszać z mlekiem.
  • Masę jajeczną dodać do utartej margaryny i wymieszać po czym dodać mąkę i mleko.
  • Wszystko razem delikatnie wymiksować.
  • Małą łyżeczką kłaść ciastka (w dużych odstępach – bardzo rosną) na natłuszczoną blachę i piec w temp. 1500°C do lekkiego zarumienienia (ok 15min.).
  • Po przestudzeniu ciastka można dowolnie dekorować (lukier, posypki dekoracyjne, polewa czekoladowa, wiórki itp.)

Wydzielany silny zapach amoniaku, pojawiający się podczas pieczenia, jest naturalny i zanika po wystudzeniu wypieków.

  • 4 bardzo dojrzałe banany,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 200 g cukru,
  • 50 g masła,
  • 50 g rodzynek,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej Marsyl,
  • szczypta soli.

Banany obrać, rozdrobnić widelcem a następnie wymieszać z cukrem, mąką, jajkiem, solą i sodą. Masło roztopić, wlać do masy i wymieszać. Dodać rodzynki. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Ciasto piec około 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 165°C.

  • 3 różne, kolorowe galaretki (pomarańczowa, wiśniowa, gruszkowa),
  • ½ litra śmietany 30%,
  • 2 łyżki żelatyny Marsyl,
  • 1 szklanka mleka,
  • ½ szklanki cukru pudru.

Każdą galaretkę rozpuścić w osobnym naczyniu w 1 szklance gorącej wody. Mleko zagotować z cukrem pudrem, rozpuścić w nim żelatynę, ostudzić. Wlać do śmietany i zmiksować. Dodać galaretki pokrojone w kostkę i wszystko razem delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do miseczek, schłodzić w lodówce.

  • 250g margaryny,
  • szklanka cukru,
  • 2 jaja,
  • 2 łyżki powideł lub dżemu,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 szklanki zimnego mleka,
  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • opakowanie piernikowej przyprawy MARSYL,
  • 2 łyżeczki kakao MARSYL,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej MARSYL
  • Do naczynia z roztopioną margaryną dodać cukier oraz miód i utrzeć.
  • Odczekać aż ostygnie.
  • Wbić 2 całe jajka – wymieszać mikserem.
  • Dodać powidła– wymieszać mikserem.
  • Dolać zimnego mleka i wymieszać dokładnie.
  • Pozostałe składniki najpierw wymieszać ze sobą, a następnie z przygotowaną wcześniej masą.
  • Do gotowego ciasta można dodać oprószone mąką bakalie np. rodzynki.
  • Całość umieścić w posmarowanej margaryną foremce.
  • Piec w temp. 170oC od 45 - 60 min.

Do dekoracji można użyć polewy i przystroić wiórkami kokosowymi, orzechami, posypkami dekoracyjnymi, itd.

  • 50 g twarogu
  • 1 średni, dojrzały banan
  • 1 jajko
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Marsyl
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru

Do miseczki wbić jajko, dodać twaróg i banana. Wszystko dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać proszek do pieczenia , cukier i mąkę - połączyć całość mikserem. Wykładać niewielką ilość (niecałą łyżkę) ciasta na rozgrzaną patelnię i formować placuszki. Smażyć na patelni lekko wysmarowanej olejem. Przewrócić na drugą stronę kiedy wierzch się lekko zetnie.

Wychodzi około 10 placuszków.

Autorem przepisu jest: Bake&Taste
Dziękujemy :)

Bake&Taste jest jedną z osób, które zdobyły wyróżnienie w konkursie organizowanym przez firmę marsyl.
Przepisy te odznaczają się przede wszystkim wspaniałym smakiem, jak i łatwością przygotowania.

  • 4 jajka, szklanka cukru,
  • 0,5 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200 ml majonezu,
  • 6 ml aromatu śmietankowego,
  • trochę margaryny i mąki pszennej na przygotowanie blachy.
  • Jajka ubić z cukrem mikserem, dodać wymieszane ze sobą sypkie produkty i ponownie wymieszać. Na końcu dodać majonez i aromat.
  • Blachę (foremkę) posmarować tłuszczem (np. margaryną) i posypać mąką pszenną po czym wlać wyrobioną masę.
  • Ciasto wkładamy do rozgrzanego do 180oC piekarnika na około 50 - 60 min.

Po upieczeniu odczekać chwilę następnie opukać foremkę by ułatwić wyjęcie babki. Wystudzoną babkę można dowolnie dekorować.

  • 250g masła, szklanka cukru pudru,
  • 6 żółtek, cukier wanilinowy Marsyl,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 6 serków homogenizowanych naturalnych,
  • 2 galaretki truskawkowe,
  • 8 czubatych łyżeczek żelatyny (około 40g),
  • aromat rumowy.
  • Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodawać po jednym serku ciągle mieszając po czym dodać cukier wanilinowy i aromat.
  • Żelatynę namoczyć w zimnym mleku. Po napęcznieniu rozpuścić najlepiej podgrzewając na wolnym ogniu ciągle mieszając.
  • Rozpuszczoną żelatynę dodać do masy serowej, wymieszać i wylać na blaszkę.
  • Wstawić do lodówki na około 1,5 h.
  • Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu i wystudzić.
  • Na gęste ciasto wlać galaretkę i poczekać do jej stężenia.

Życzymy smacznego !

Ten przepis otrzymaliśmy od Darii.

Dziękujemy !