Życzymy smacznego !
Ten przepis otrzymaliśmy od Darii.
Dziękujemy !
Wydzielany silny zapach amoniaku, pojawiający się podczas pieczenia, jest naturalny i zanika po wystudzeniu wypieków.
Banany obrać, rozdrobnić widelcem a następnie wymieszać z cukrem, mąką, jajkiem, solą i sodą. Masło roztopić, wlać do masy i wymieszać. Dodać rodzynki. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Ciasto piec około 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 165°C.
Każdą galaretkę rozpuścić w osobnym naczyniu w 1 szklance gorącej wody. Mleko zagotować z cukrem pudrem, rozpuścić w nim żelatynę, ostudzić. Wlać do śmietany i zmiksować. Dodać galaretki pokrojone w kostkę i wszystko razem delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do miseczek, schłodzić w lodówce.
Do dekoracji można użyć polewy i przystroić wiórkami kokosowymi, orzechami, posypkami dekoracyjnymi, itd.
Do miseczki wbić jajko, dodać twaróg i banana. Wszystko dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać proszek do pieczenia , cukier i mąkę - połączyć całość mikserem. Wykładać niewielką ilość (niecałą łyżkę) ciasta na rozgrzaną patelnię i formować placuszki. Smażyć na patelni lekko wysmarowanej olejem. Przewrócić na drugą stronę kiedy wierzch się lekko zetnie.
Wychodzi około 10 placuszków.
Autorem przepisu jest: Bake&Taste
Dziękujemy :)
Bake&Taste jest jedną z osób, które zdobyły wyróżnienie w konkursie organizowanym przez firmę marsyl.
Przepisy te odznaczają się przede wszystkim wspaniałym smakiem, jak i łatwością przygotowania.
Po upieczeniu odczekać chwilę następnie opukać foremkę by ułatwić wyjęcie babki. Wystudzoną babkę można dowolnie dekorować.
Życzymy smacznego !
Ten przepis otrzymaliśmy od Darii.
Dziękujemy !