Kurczaka ugotować jak na rosół, w dwóch litach wody, przyprawić, dodać włoszczyznę. Jajka ugotować na twardo. Rosół przelać przez sitko, w płynie rozpuścić żelatynę. Włoszczyznę i obrane jajka pokroić w plastry, a mięso na kawałki. Wszystkie produkty ułożyć w miseczkach, posypać odsączonym groszkiem, zalać rosołem. Podawać zimne, jak stężeją.
Kukurydzę odsączyć. Ananasy i paprykę pokroić w kostkę. Seler zetrzeć na tarce, ser pokroić w drobną kostkę. Do majonezu dodać drobno posiekany czosnek. Wszystkie składniki wymieszać, dodać przyprawy, polać sosem majonezowym i posypać bazylią.
Warzywa pokroić w plastry, wymieszać. Wszystkie składniki zalewy połączyć i zagotować. Gorącą zalewą zalać sałatkę i odstawić na 2 godziny. Do wysuszonych słoików przełożyć sałatkę, pasteryzować ok. 30 minut.
a wspaniała sałatka jest bardzo syta. Jest idealna na różnego rodzaju imprezy okolicznościowe - pisze autorka przepisu.
Czy ma rację?, sprawdzić może każdy !
UWAGA! Najlepszy smak będzie po około 6 godzinach.
Ten przepisy otrzymaliśmy od Karoliny (Kika) Dziękujemy!
Makaron ugotować al dente, przestudzić. Pierś pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem, usmażyć, ostudzić. Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy, paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dodać zioła, majonez według uznania, doprawić solą i pieprzem.
Pomidory umyć, pokroić w średniej grubości kostkę. Ser pokroić w kostkę, dodać
do pomidorów. Czosnek przepuścić przez praskę lub drobno posiekać. Oliwę
połączyć z przyprawami i dodać do pozostałych składników, wymieszać.