Marsyl - bo liczy sie smak!

Przepisy na sałatki

Przepisy na sałatki
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 2 udka z kurczaka,
  • 5 łyżek zielonego groszku z puszki,
  • 3 jajka,
  • 1 opakowanie żelatyny Marsyl,
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego Marsyl,
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego Marsyl,
  • mała włoszczyzna,
  • sól do smaku.

Kurczaka ugotować jak na rosół, w dwóch litach wody, przyprawić, dodać włoszczyznę. Jajka ugotować na twardo. Rosół przelać przez sitko, w płynie rozpuścić żelatynę. Włoszczyznę i obrane jajka pokroić w plastry, a mięso na kawałki. Wszystkie produkty ułożyć w miseczkach, posypać odsączonym groszkiem, zalać rosołem. Podawać zimne, jak stężeją.

  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 puszka ananasa,
  • 1 średni seler,
  • świeża czerwona papryka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 łyżek majonezu,
  • 30 dag żółtego sera,
  • 1 łyżeczka bazylii Marsyl,
  • sól do smaku.

Kukurydzę odsączyć. Ananasy i paprykę pokroić w kostkę. Seler zetrzeć na tarce, ser pokroić w drobną kostkę. Do majonezu dodać drobno posiekany czosnek. Wszystkie składniki wymieszać, dodać  przyprawy, polać sosem majonezowym i posypać bazylią.

  • 1 kg zielonych pomidorów,
  • 2 cebule,
  • ½ litra wody,
  • ½ szklanki octu 10%,
  • 3 płaskie łyżki soli,
  • ¾ szkl. cukru,
  • kilka liści laurowych,
  • łyżeczka ziela angielskiego Marsyl,
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego Marsyl.

Warzywa pokroić w plastry, wymieszać. Wszystkie składniki zalewy połączyć i zagotować. Gorącą zalewą zalać sałatkę i odstawić na 2 godziny. Do wysuszonych słoików przełożyć sałatkę, pasteryzować ok. 30 minut.

  • 1 brokuł,
  • jarzywko firmy Marsyl,
  • kukurydza gotowana około 200 ml (może być ze słoiczka),
  • kluski rurki 500 g,
  • cała pierś z kurczaka,
  • majonez 200 ml,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu czarnego.
  • Kluski rurki ugotować według wskazówek znajdujących się na opakowaniu.
  • Brokuł wrzucić do naczynia z wodą i gotować 10 min, po czym odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
  • Kurczaka pokroić w grubą kostkę, posypać jarzywkiem i dobrze wymieszać.
  • Kurczaka smażyć na patelni co jakiś czas obracając aż do uzyskania złocistego koloru.
  • Brokuł pokroić na grubą kostkę.
  • Ugotowane kluski, brokuł oraz kurczaka wrzucić do jednego naczynia.
  • Dorzucić majonez wraz ze szczyptą soli i pieprzu.
  • Całość dobrze wymieszać, pozostawić w lodówce na minimum 20 min.

a wspaniała sałatka jest bardzo syta. Jest idealna na różnego rodzaju imprezy okolicznościowe - pisze autorka przepisu.

Czy ma rację?, sprawdzić może każdy !

UWAGA! Najlepszy smak będzie po około 6 godzinach.

Ten przepisy otrzymaliśmy od Karoliny (Kika) Dziękujemy!

  • opakowanie makaronu (np. kolanka, kokardki),
  • pierś z kurczaka,
  • puszka kukurydzy,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • 1 zielona papryka,
  • ½ opakowania ziół prowansalskich Marsyl,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Marsyl,
  • majonez według uznania,
  • sól do smaku.

Makaron ugotować al dente, przestudzić. Pierś pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem, usmażyć, ostudzić. Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy, paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dodać zioła, majonez według uznania, doprawić solą i pieprzem.

  • 2 pomidory,
  • 1 ser mozzarella,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki bazylii suszonej Marsyl,
    szczypta pieprzu czarnego mielonego Marsyl,
  • 3 łyżki oliwy, sól do smaku.

Pomidory umyć, pokroić w średniej grubości kostkę. Ser pokroić w kostkę, dodać
do pomidorów. Czosnek przepuścić przez praskę lub drobno posiekać. Oliwę
połączyć z przyprawami i dodać do pozostałych składników, wymieszać.