Kiełbaski posypać przyprawami, ułóżyć na grillu i upiec na rumiano. Podawać z sosem czosnkowym.
Piersi pokroić w paski, oprószyć przyprawami, zalać mlekiem, wstawić na godzinę do lodówki. W jednej misce rozbić jajko, w drugiej wymieszać mąkę z połową sody i rozgniecionymi płatkami kukurydzianymi. Kurczaka odsączyć, mleko wlać do jajka, wymieszać, dodać resztę sody. Kurczaka najpierw obtaczać w jajku a następnie w panierce. Smażyć na głębokim, rozgrzanym oleju do uzyskania złocistego koloru.
Ugotować ryż w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Kurczaka pokroić w kostkę podsmażyć, dodać pora pokrojonego w półplasterki, całość poddusić. Gdy por będzie miękki, dodać ryż, chwilę razem podsmażyć, posypać przyprawami.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek pokroić w plasterki. Na rozgrzany olej włożyć cebulę i czosnek, chwilę podsmażyć. Następnie dodać 4 łyżki wody i dusić jeszcze chwilę. Por i marchewkę pokroić w krążki, cukinię w plasterki, paprykę w dużą kostkę. Warzywa przełożyć do cebuli, dodać wszystkie przyprawy, dusić razem do miękkości.
Łososia umyć, osuszyć. Sokiem z cytryny skropić rybę, przyprawić pieprzem i solą do smaku, obsypać obficie tymiankiem z obu stron. Na folii aluminiowej ułożyć łososia, skropić oliwą, zawinąć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 °C na ok. 25-30 minut.