Marsyl - bo liczy sie smak!

Przepisy na ruszt i patelnię

Przepisy na ruszt i patelnię
  • białe kiełbaski grillowe,
  • grill - przyprawa do potraw,
  • tymianek,
  • czosnek,
  • grubo mielony zielony pieprz

Kiełbaski posypać przyprawami, ułóżyć na grillu i upiec na rumiano. Podawać z sosem czosnkowym.

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 0,5 szkl. mleka,
  • 1 szkl. mąki,
  • 1 szkl. płatków kukurydzianych,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej Marsyl,
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej mielonej Marsyl,
  • ½ łyżeczki papryki ostrej mielonej Marsyl,
  • 1 jajko,
  • sól do smaku.

Piersi pokroić w paski, oprószyć przyprawami, zalać mlekiem, wstawić na godzinę do lodówki. W jednej misce rozbić jajko, w drugiej wymieszać mąkę z połową sody i rozgniecionymi płatkami kukurydzianymi. Kurczaka odsączyć, mleko wlać do jajka, wymieszać, dodać resztę sody. Kurczaka najpierw obtaczać w jajku a następnie w panierce. Smażyć na głębokim, rozgrzanym oleju do uzyskania złocistego koloru.

  • 1 woreczek ryżu,
  • piersi z kurczaka,
  • 2 pory (białe części),
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego Marsyl,
  • sól do smaku,
  • olej do smażenia.

Ugotować ryż w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Kurczaka pokroić w kostkę podsmażyć, dodać pora pokrojonego w półplasterki, całość poddusić. Gdy por będzie miękki, dodać ryż, chwilę razem podsmażyć, posypać przyprawami.

  • po 1 żółtej i zielonej papryce,
  • 0/5 kg cukinii (po obraniu),
  • 3 marchewki,
  • 1 por,
  • 1 duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 i ½ łyżki tymianku Marsyl,
  • ¾ łyżeczki pieprzu ziołowego Marsyl,
  • sól do smaku.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek pokroić w plasterki. Na rozgrzany olej włożyć cebulę i czosnek, chwilę podsmażyć. Następnie dodać 4 łyżki wody i dusić jeszcze chwilę. Por i marchewkę pokroić w krążki, cukinię w plasterki, paprykę w dużą kostkę. Warzywa przełożyć do cebuli, dodać wszystkie przyprawy, dusić razem do miękkości.

  • 800 g mielonego wołowego mięsa,
  • przyprawa do mięs Marsyl,
  • 1 nieduża cebula,
  • 1 pęczek natki,
  • 1 cytryna
  • Mięso mieszamy z obraną i startą cebulą, posiekaną natką i przyprawami. Odstawiamy na godzinę, po czym zwilżonymi dłońmi formujemy drobne kiełbaski.
  • Na każdy ze szpikulców nadziewamy po dwie z nich, rozdzielając je cząstką cytryny starannie uprzednio umytej.
  • Grillujemy 10-12 minut, często obracając.
  • 4 dzwonki z łososia,
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • 1 cytryna,
  • ½ torebki tymianku Marsyl,
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego Marsyl,
  • sól do smaku.

Łososia umyć, osuszyć. Sokiem z cytryny skropić rybę, przyprawić pieprzem i solą do smaku, obsypać obficie tymiankiem z obu stron. Na folii aluminiowej ułożyć łososia, skropić oliwą, zawinąć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 °C na ok. 25-30 minut.