Przyprawa do kwaszenia ogórków
Składniki:
- koper łodyga
- gorczyca
- czosnek płatki
- chrzan
- ziele angielskie
- estragon
- liści laurowy
Sposób przygotowania:
Krok pierwszy.
Słoiki, nakrętki, gumki dokładnie umyć i wyparzyć. Średniej wielkości, nie całkiem dojrzałe ogórki dokładnie umyć i przejrzeć. Z objawami nadpsucia odrzucić. Wrzucić po łyżeczce stołowej przyprawy do ogórków Marsyl na litrowy słoik. Ogórki układać ciasno w pozycji pionowej uważając, by ich nie zgnieść.
Przygotować zalewę. Zagotować wodę i rozpuścić dokładnie sól w proporcji 40-70 g soli na 1 litr wody. UWAGA (płaska łyża stołowa soli to ok. 20g soli)
Krok drugi.
Słoje wypełnić gorącą zalewą około (80 stopni), zwracając szczególną uwagę, by ogórki były całkowicie zalane wodą. Szczelnie zamknąć i pozostawić w temp. pokojowej na 2-3 dni (18-20 stopni).